Obiskovalci visoko ocenili slovenski paviljon na Expu 2020

Gregor Grosman
03.11.2021 14:48
Prvi mesec svetovne razstave v Dubaju je bil na slovenskem paviljonu v znamenju poslovnih dogodkov,. Obiskovalci so bili nad vsebinami navdušeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spirit Slovenija

Prvi mesec slovenske predstavitve na največjem svetovnem dogodku v javni agenciji Spirit Slovenija, ki je organizatorka predstavitve naše države na Expu 2020 v Dubaju, ocenjujejo kot izjemno dober začetek šestmesečnega projekta. "Expo 2020 je delil usodo številnih drugih velikih globalnih dogodkov – vse od prestavitve datuma, do negotovosti zaradi razmaha pandemije, zato nismo mogli vedeti, kako se bo dogodek sploh začel in kako bo potekalo dogajanje na našem paviljonu. Zdaj, ko je prvi mesec za nami, lahko z velikim zadovoljstvom ugotovimo dvoje: da je bila odločitev za nastop Slovenije na svetovni razstavi v Dubaju pravilna in da so tako obiskovalci paviljona kot tudi slovenska podjetja s predstavitvijo zelo zadovoljni," prve tedne slovenske predstavitve ocenjuje Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija, ki napoveduje zanimiv program na slovenskem paviljonu tudi v novembru.

Slovenski paviljon je bil oktobra v znamenju krožnega gospodarstva in vesoljskih tehnologij – s teh dveh področij sta bili tudi prvi večji poslovni delegaciji, ki sta gostovali na paviljonu. "Poslovnih dogodkov, ki so bili namenjeni širi javnosti, je bilo v oktobru deset, sem pa niso všteti dogodki, ki so jih organizirala slovenska podjetja in so bila namenjena njihovim poslovnim aktivnostim. Poleg tega smo kot država sodelovali tudi na dogodkih, ki so bili del širšega mednarodnega povezovanja. Tako smo imeli izpostavljeno vlogo na Dnevu Evropske unije, pa na dveh odmevnih dogodkih na ženskem paviljonu, na temo krepitve enakih možnosti v vesoljskem gospodarstvu in drugi na temo žensk in kariernega napredka," pa nabor oktobrskih dogodkov povzema Matic Volk, generalni komisar Republike Slovenije za Expo. "Zelo smo ponosni tudi na dogodek na temo pametnih vasi, ki se je v organizaciji Slovenije odvil 1. novembra. Verjamemo, da se lahko pobuda našega poslanca v evropskem parlamentu Franca Bogoviča prelevi v dolgoročno uspešno zgodbo," je zaključil Volk.

Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju
Gregor Grosman

Oktobra so slovenski paviljon obiskali med drugim Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Margaritis Schinas, podpredsednik Evropske komisije, Simonetta di Pippo, italijanska astrofizičarka in direktorica urada Organizacije združenih narodov za vesolje slovenski veleposlanik v Abu Dhabiju, Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Saša Arsenović, župan mestne občine Maribor. Med gosti dogodkov na slovenskem paviljonu in naključnimi obiskovalci pa so bili tudi Jože Potrebuješ, Tinkara Kovač in Tadej Pogačar.

Novembra bo dogajanje na slovenskem paviljonu v znamenju draguljev Ljubljane, ki je nasledila Maribor – ta se je na paviljonu predstavil kot prvo slovensko mesto, meseca oktobra. Poleg tega bosta novembra na Expu 2020 gostovali dve številčni poslovni delegaciji, prva s področja pametnih mest prihodnosti in druga s področja pametnih tovarn in materialov. Obe delegaciji bosta gostili tudi mednarodni poslovni forum, poslovne dogodke pa bo dopolnil še obisk slovenskega znanstvenika dr. Jureta Leskovca z univerze Stanford, ki bo na slovenskem paviljonu predaval konec novembra.

Uroš Rozman
Andrej Petelinšek

Kako odpadek hrane postane vir novega življenja

Jutri bo na slovenskem paviljonu potekal mednarodni okoljski posvet strokovnjakov in premiera dokumentarnega filma, so sporočili s podjetja Skaza, ki sodeluje pri enem najpomembnejših vidikov trajnosti – pravilnem ravnanju z biološkimi odpadki. "Našo inovacijo Bokashi Organko že 5 mesecev uporabljajo nekateri prebivalci trajnostnega mesta Dubaj (Sustainable City Dubaj). Na domačem vrtu ali kuhinjskem pultu s pomočjo našega Bokashi Organka pridelajo kakovostno osnovo za kompost, fermentacijsko tekočino za gnojenje rastlin in biološko čistilo za odtoke, hkrati pa vsak dan skrbijo, da se sklene krog," pojasnjujejo. 

Proces, ki ga imenujejo "Bio waste loop" (Zanka bioloških odpadkov), so zajeli v dokumentarnem filmu Kako odpadek hrane postane vir novega življenja, ki so ga meseca septembra posneli v Dubaju s tamkajšnjimi prebivalci trajnostne skupnosti. "Gre za praktičen prikaz našega sodelovanja s samooskrbno skupnostjo Sustainable City Dubaj, t.i. pilotni projekt, v katerem z našimi produkti, Bokashi Organko kompostniki, prispevamo k zaključenem krogu ravnanja s hrano." Sustainable City Dubai na obrobju Dubaja služi kot mednarodni vzor visokokakovostnega trajnostnega življenja. Predstavlja vizijo trajnostnega bivanja, saj gre za okolju prijazno in samozadostno skupnost, ki proizvede več energije, kot je porabi. Njihove prioritete so ekološka prijaznost ter nov vidik urbanega oblikovanja in razvoja mest prihodnosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta