Opozicija izoblikovala stališča o dodatnih pooblastilih vojski. Kdo je obljubil glasove?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
01.04.2020 18:41

Poslanske skupine so po izraženih dilemah predvsem o območju delovanja Slovenske vojske (SV), o čemer smo že poročali, danes dokončno izrazile jasna stališča in z izjemo Jelinčičeve SNS podpore predlogu ne obljubljajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Parlamentarni odbor za obrambo danes popoldne obravnava predlog vlade za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izjemna pooblastila pri širšem varovanju državne meje. Po napovedih notranjega ministra Aleša Hojsa bi tako razbremenili delovanje policije. Poslanske skupine so po izraženih dilemah predvsem o območju delovanja Slovenske vojske (SV), o čemer smo že poročali, danes dokončno izrazile jasna stališča in z izjemo Jelinčičeve SNS podpore predlogu ne obljubljajo. Vlada sicer za aktivacijo člena potrebuje najmanj dvotretjinsko podporo navzočih poslancev, kar pa brez konkretnejše pomoči opozicije ne bo dosegljivo.
LMŠ: "Izgubili ste naše zaupanje v iskrenost vaših namenov"
V LMŠ, ki bi utegnila biti jeziček na tehtnici, so na ministra pred dnevi naslovili nekaj predlogov in hkrati preko predsednika stranke Marjana Šarca napovedali, da so ob izpolnitvi teh pogojev predlog pripravljeni podpreti. Danes so v dopisu, pod katerega se je podpisal vodja poslancev Brane Golubović, med drugim zapisali, da končni predlog "upošteva samo nekatere naše predloge, ki smo vam jih dobronamerno poslali". Poslanka Jerca Korče je novinarjem pred sejo pojasnila, da zaupajo policiji in pripadnikom SV, a tega ne gre enačiti z zaupanjem vladni koaliciji. V LMŠ jih s predlogom niso prepričali, ker niso upoštevali njihovega predloga o krajšem času za izvajanje posebnih pooblastil SV (do konca meseca aprila) in tudi predlaganega ožjega, dvokilometrskega pasu delovanja. "Niste upoštevali niti našega predloga, s katerim bi se v sklepu jasno opredelilo, da se širše varovanje državne meje izvaja izključno pod vodstvom policije, pri tem pa je izvajanje pooblastil s strani SV omejeno zgolj na preprečevanje ilegalnih prehodov meje oziroma na posameznike in skupine ljudi, ki poskušajo ilegalno prečkati državno mejo med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško," so zapisali v LMŠ. Čudijo se še, da se predlog sklepa, "ki ste nam ga posredovali pred včerajšnjo dopisno sejo vlade, in sprejet predlog sklepa razlikujeta tako, da je na vladi sprejet predlog še korak dlje od naših predlogov. S tem ste dokončno izgubili naše zaupanje v iskrenost vaših namenov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta