Robert Pavšič: Sprašujemo se, kje je predsednik vlade. Andrej Marčič pojasnil, kako je bilo igrati golf z Janezom Janšo

Luka Mlakar Luka Mlakar
26.08.2021 13:05
V državnem zboru je dopoldne potekala nujna seja komisije za nadzor javnih financ o potencialnih koruptivnih lobističnih stikov med predsednikom vlade Janezom Janšo in največjimi dobičkarji v zdravstvu, kot so nekateri poimenovali lobista Boža Dimnika in poslovneža Andreja Marčiča. Janša se je za odsotnost opravičil, prav tako Marčič, ker da je bil v stiku z okuženo osebo s covidom-19. Ob tem je poslancem poslal daljši dopis, v katerem je med drugim zapisal, kako je bilo igrati golf z Janšo, hkrati pa je okrcal svojega tasta, nekdanjega šefa DeSUS Karla Erjavca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rober Pavšič
Poslovnež Andrej Marčič je pojasnil, kako je pred leti prvič srečal premierja Janeza Janšo in kako je bilo igrati golf z njim.
Robert Balen

Premierja Janeza Janše ni bilo na sejo komisije za nadzor javnih financ, katere člani so na zahtevo dela opozicije danes razpravljali o sumu na "netransparentne in potencialno koruptivne lobistične stike" Janše z dobavitelji opreme in drugih pripomočkov javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Portal Necenzurirano je prejšnji mesec poročal, da naj bi Janša skoraj zadnjih 20 let med dopusti na otoku Mavricij igral golf in se med drugim družil z znanim lobistom Božom Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem. Opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB, Levica ter nepovezani poslanci opozarjajo, da je podjetje Marand, katerega lastnik je Marčič, v poslih z državo v zadnjih 20 letih ustvarilo za več kot sto milijonov evrov, podjetje Medias International v lasti Dimnikove hčerke Diane Dimnik, ki se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materiala, pa da je z UKC Ljubljana in drugimi zdravstvenimi institucijami ustvarilo za več kot 200 milijonov evrov prihodkov.

Pavšič: Še vedno se sprašujemo, kje je Janez Janša

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je v imenu predlagateljev seje, ki je prekinjena do dneva, ko se je bo lahko udeležil tudi premier, poudaril, da se še vedno sprašujejo, kje je Janez Janša. "Ta teden je bil trikrat vabljen v državni zbor na zelo pomembne teme. Spomnimo se, v začetku tedna smo govorili, kako je pripravljen šolski sistem, torej je šlo za otroke, ko smo se spraševali o ponovnem vzponu neonacističnih skupin, ga tudi ni bilo. Danes ko mu parlamentarci očitamo zelo težko koruptivno dejanje, ga spet ni bilo," je povedal Pavšič. Janša se je za svojo odsotnost danes opravičil. Kot je poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič, ki je bil na seji prisoten kot nekdanji generalni sekretar vlade, ob četrtkih potekajo seje vlade.

Poslanec LMŠ je dejal, da je iz današnje razprave na komisiji težko povleči kakršnekoli zaključke, "razen trditev, ki jih nenehno izpostavljamo, da gre pravzaprav za ugrabitev države s strani belih ovratnikov, za sistemsko korupcijo, v katero je tokrat jasno vpleten tudi Janez Janša". "Dve podjetji, ki sta povezani z Janezom Janšo in igranjem golfa na Mavriciju, sta v zadnjih 20 letih ustvarili za 300 milijonov evrov prometa samo z državo. Če to ne zahteva pojasnil in odgovorov, potem res ne vem, o čem se pogovarjamo in kam smo pravzaprav kot država in parlament prišli," je dodal Pavšič.

Marčič: Z Janšo in Predaličem se nisem pogovarjal o nobenem poslu

Poslanec LMŠ Robert Pavšič pravi, da bo vztrajal, da Janša pride na sejo komisije za nadzor javnih financ.
Mihakokole

Na sejo komisije za nadzor javnih financ je bil vabljen tudi Marčič, ki pa je včeraj zvečer sporočil, da se seje ne more udeležiti zaradi stika z osebo, okuženo s covidom-19. V daljšem dopisu je pojasnil svoje mnenje glede očitkov, ki letijo na njegove stike z Janšo in na posle, ki jih je z državo sklenilo podjetje Marand. Poudaril je, da direktor omenjenega podjetja ni že več kot sedem let in pol. Marand je bil po njegovih besedah ustanovljen pred več kot 30 leti, v vseh teh letih pa je podjetje poslovalo tako z javnim kot z zasebnim sektorjem v Sloveniji in tujini. Vse očitane posle z državo so po njegovih besedah pridobili na razpisih, tako Marand kot njegova naslednika Better in Integralis pa spadajo med vodilna podjetja na področju informacijske tehnologije. Ob tem je dodal, da nikoli ni bil niti podpisnik niti zakoniti zastopnik podjetja Integralis, katerega solastnik je.

Ko gre za vodenje Maranda, njegov direktor je bil nazadnje do konca leta 2013, je Marčič zapisal, da se do takrat ni nikoli o nobenem poslu pogovarjal niti z Janšo niti s Predaličem. Lani jeseni je namreč Integralis s strani generalnega sekretariata Janševe vlade, na čelu katerega je bil takrat Predalič, dobil posla za celovito prenovo podatkovnega centra in nadgradnjo sistema za varnostno arhiviranje. "Sem poslovnež, liberalnih političnih načel, nisem član nobene izmed političnih strank. Politika osebno me ne zanima. Podjetja, kjer sem lastnik že 30 let profesionalno poslujejo z državo in javnimi zavodi," je dodal Marčič. Ob tem je poudaril, da je svojega tasta, nekdanjega šefa DeSUS Karla Erjavca prvič srečal šele lani.

"Igranje golfa z Janezom Janšo je bilo prijetno"

Marčič je zavrnil navedbe v medijih, da naj bi prek svoje soproge hotel vplivati na Erjavca, da ta vstopi v Janševo vlado in postane minister. "Prijateljev in poslovnih partnerjev si ne izbiram na podlagi strankarske izkaznice," je zatrdil Marčič. Glede igranja golfa z Janšo pa je dodal, da je Janšo povsem po naključju prvič srečal leta 2003 na golf turnirju na Mavriciju. "Igranje golfa z Janezom Janšo je bilo prijetno, kar vam lahko potrdi marsikdo iz drugega političnega tabora, tudi starosta stranke SD, sopodpisnice današnje seje," je zapisal Marčič.

Ko gre za zaposlitev Žana Janše v Marandu, pa je dodal, da je slednjega v podjetju na prošnjo njegove mame pred leti zaposlil danes že pokojni nekdanji direktor družbe. "Žan Janša je bil dober sodelavec, vsi v podjetju so se z njim dobro razumeli. In razumem njegovo mamo, saj otroci politikov niso krivi, da so v tej državi praktično nezaposljivi," je dodal Marčič. Ko gre za Janeza Janšo, pa je poudaril, da v mandatu te vlade z njim ni imel nobenih kontaktov: "Vsi, ki predsednika Janšo poznate, veste, da ne bi gojil tesnih stikov z družinskim članom politika, ki ga je opozicija predlagala za novega mandatarja. Osebno sem kar zadovoljen, da projekt ni uspel, ker dvomim v kompetence omenjenega gospoda, sploh zdaj, ko ga osebno poznam."

Pavšič je danes dejal, da se do Marčičevega odgovora ne bo opredeljeval, ker bo ta še enkrat dobil priložnost, da pride na sejo. "Kot poslanec lahko vztrajam, da pride svoj del zgodbe pojasniti predsednik vlade, ne morem pa pričakovati v okviru komisije za nadzor javnih financ, da se je obvezno udeleži tudi gospod Marčič. On ima izbiro, ali pride ali ne pride, vsekakor bi bilo zelo modro z njegove strani, da pride in pojasni razloge, ne samo pisno, kot jih je poslal včeraj pozno zvečer, ampak tudi osebno z možnimi podvprašanji. Tudi pismo, čeprav sem ga preletel le bežno, odpira kar nekaj novih vprašanj, na katere bo potrebno enkrat zagotovo odgovoriti," je dodal poslanec LMŠ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.