Šarčevega ožjega sodelavca Damirja Črnčeca bo preverila KPK

STA, VČ
18.09.2019 11:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Črnčec
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preučuje morebitni konflikt interesov Damirja Črnčeca, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. Zgodba, prvi jo je objavil Požareport, je znana, za vprašanje gre, ali je njegov zavod Iglu povezan z ameriškim Westinghouseom, ki je največji dobavitelj krške nuklearke in bi lahko, če bi se Slovenija odločila zgraditi drugi blok NEK, bil spet v igri kot dobavitelj. 
Damir Črnčec, obveščevalec po stroki, med drugim nekdanji direktor obveščevalno-varnostne agencije Sove, je v začetku leta za direktorico Inštituta za globalno upravljanje Iglu imenoval Zvonko Truden, ki je hkrati zastopnica krške podružnice ameriške multinacionalke Westinghouse Electric (Asia) iz Švice. 
Trudnova je že od leta 1998 direktorica v družbi Westinghouse Krško, saj po takratni zakonodaji tujec ni mogel imeti upravljavske funkcije v družbah s sedežem v Sloveniji. Iglu vodi od januarja 2019, ko je njeno družinsko podjetje tam prevzelo vodenje računovodstva. A vse od takrat zaradi nezdružljivosti funkcij Damirja Črnčeca Iglu po dostopnih podatkih ne posluje, nima ne prihodkov ne zaposlenih.
Predsednik KPK Boris Štefanec je za komercialno televizijo v torek povedal, da se, ko je Črnčec v začetku mandata KPK-ju prijavil lastništvo podjetja, ni vedelo, da je direktorica postala Trudnova: "Morda je res, da drugega bloka NEk-a ne bomo gradili takoj ali v mandatu te vlade, toda vtis je, da vladajoči ravnajo netransparentno. Zato moramo te zadeve obravnavati," je rekel Štefanec. "Sem predsednik KPK in dokler to bom, se bom boril proti korupciji." 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta