Sestavljanje nove koalicije: Počivalšek se bo še pogajal

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.02.2020 21:23

Svet stranke SMC šefa stranke Zdravka Počivalška pooblastil za nadaljevanje pogovorov o vstopu v morebitno vlado Janeza Janše

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek in njegova SMC se še nista odločila, kako naprej.
Robert Balen

Svet stranke me je pooblastil, da nadaljujem pogajanja za sestavo morebitne nove vlade, in mi naložil nalogo, da nadaljujemo priprave na morebitne volitve," je šef stranke SMC Zdravko Počivalšek danespojasnil po tri ure trajajoči seji. Člane sveta stranke je sicer Počivalšek seznanil s potekom pogovorov s strankami Desus, NSi in SDS o oblikovanju nove vladne koalicije po odstopu premierja Marjana Šarca. "Diskusija na svetu je bila zelo raznolika. Slišal sem veliko različnih mnenj, dobil marsikatero sporočilo, sugestijo, ampak ker smo liberalci, smo ta različna mnenja znali strniti," je dejal predsednik SMC. Pooblastilo za nadaljevanje pogajanj je dobil z večino vseh glasov, 25 proti ena, je dejal Počivalšek. Povedal je, da bodo tudi vnaprej v stranki dopuščali različne poglede. Proti je glasoval Jani Möderndorfer, ki je svoje stališče po seji tudi pojasnil. Njegov pogled na sodelovanje z Janezom Janšo se ni spremenil: "So stvari, kjer so meje prestopa zelo jasne. Temu človeku jaz ne zaupam in mu ne bi zaupal niti lastnega vrta, kaj šele vodenje Republike Slovenije." Möderndorfer je dejal, da to ne pomeni njegovega izstopa iz stranke, je pa jasno, da ta zelena luč za pogajanja "pomeni začetek nečesa, česar si jaz ne želim".
Prvak SMC Počivalšek je pojasnil, da se bodo pogovori o oblikovanju Janševe vlade nadaljevali do konca tega tedna in tudi čez vikend. "In če bo volja na vseh straneh, bomo prišli z relevantnim predlogom v naslednjem tednu, vsaj jaz na naši stranki, na naš svet," je dejal.
So se pa danes prav v času seje sveta stranke SMC na twitterju oglasili iz SDS, kjer so zapisali, da pogajanja v zadnjih štirih dneh potekajo prepočasi. "Na daljavo in prek medijskih objav se zadev ne da usklajevati," so zapisali in dodali, da se je stranka SDS zato v zadnjih dveh dneh posvetila pripravam na volitve. Počivalšek se je na to odzval z drugačnim pogledom: "Jaz ne vidim težav. Iz teh pogovorov, ki smo jih imeli, lahko zaključim, da smo pri samih vsebinah blizu zaključka. Bodo pa po vsebinah odpirali malo težje teme, je dodal. O resorjih, ki si jih želijo, ni želel razpravljati, saj da je kakršnakoli debata o kadrih preuranjena. "Treba pa je vedeti, da smo v osnovi povedali, kaj nas zanima in kakšnim temam dajemo večjo pozornost," je pojasnil Počivalšek. Ta po naših informacijah še vedno ni opustil opcije, da bi morebiti sam postal mandatar te vlade. Na vprašanje, ali z aktivnimi pogovori na Janševi strani zdaj opcijo povezovanja z LMŠ izključuje, je odvrnil: "Sami skupaj z mano spremljate te pogovore, ki so na žalost do zdaj potekali predvsem preko medijev, in jaz verjamem, da bomo zmogli toliko moči, da bomo o tem diskutirali na mestih, ki so za take resne zadeve najbolj primerna." Velik intervju z Zdravkom Počivalškom boste sicer lahko prebrali v prilogi V soboto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta