V pričakovanju združitve: Fitch izboljšal obete za Novo KBM in Abanko

sta
02.07.2019 12:32

Bonitetna agencija Fitch je oceno za Novo KBM in Abanko ohranila pri BB+, obete pa je za banki izboljšala iz stabilnih v pozitivne. Kot glavni razlog Fitch navaja pričakovane pozitivne učinke združitve obeh bank

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Novi KBM so napovedali, da bodo kmalu začeli postopke za združitev obeh bank v drugo največjo bančno ustanovo v državi.
Janko Rath

Fitch je poleg ocene dolgoročnega tveganja nespremenjeno ohranil tudi oceno kratkoročnega tveganja za obe banki (pri B) in oceni dolgoročne vzdržnosti poslovanja obeh bank (pri bb+).

Revizija ocene sledi objavi Nove KBM o podpisu pogodbe za nakup 100 odstotkov Abanke z državo oz. v njenem imenu s Slovenskim državnim holdingom. V Fitchu so se zato odločili, da bodo revidirali in uskladili oceno obeh bank kot bodoče združene banke.

V Novi KBM so namreč po Fitchevih navedbah napovedali, da bodo kmalu po zeleni luči Agencije za varstvo konkurence in Evropske centralne banke začeli postopke za združitev obeh bank v drugo največjo bančno ustanovo v državi, ki se bo po tržnem deležu (ocenjenim na 22,5 odstotka glede na podatke s konca 2018) močno približala NLB. Nova KBM, ki je v lasti sklada Apollo in Evropske banke za obnovo in razvoj, bo po oceni aktivno in tveganju prilagojeno aktivo povečala za okoli 70 odstotkov.

V Fitchu pričakujejo, da bo prevzem Abanke občutno okrepil mariborsko bančno skupino, temu pa naj bi pripomoglo še nadaljnje zmanjšanje obsega slabih posojil in ohranitev kapitalske trdnosti. Ob združitvi z Abanko pa naj bi se profila tveganja obeh bank uskladila, zato v Fitchu v prihodnje pričakujejo dvig bonitetne ocene.

Vpliv združitve na kapitalsko ustreznost bo po mnenju Fitcha obvladljiv in združitev bo lahko izvedena brez dokapitalizacije združenje banke. Po združitvi naj bi ob vplivu nekaterih sinergijskih učinkov kapitalska ustreznost CET 1 dosegla okoli 16 odstotkov.

Izboljšal naj bi se tudi profil tveganosti pri posojilih, saj ima Abanka nižji delež slabih posojil kot Nova KBM, obe banki pa sta tako visoko likvidni, da izvedba prevzemne transakcije po ocenah agencije ne bo prizadela likvidnosti Nove KBM in bodoče združene bančne ustanove.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta