V Sloveniji največ smrtnih žrtev v enem dnevu; ranljive skupine z nakupi tudi v zadnji uri delovnega časa trgovin

STA, A.L.
03.04.2020 20:30

S soboto bo tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam, kot so invalidi, upokojenci in nosečnice, je sklenila vlada. Medtem je število okuženih z novim koronavirusom v četrtek poraslo na 934, za covidom-19 pa so umrle štiri osebe, kar je največ doslej v enem dnevu. O prvih smrtih so danes poročali tudi iz UKC Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je v četrtek poraslo za 37 na 934, število testiranih se je povečalo za 1064 na 25.921, je danes objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 112, od tega 30 na intenzivni negi. Pet bolnikov je bilo odpuščenih iz bolnišnice. V četrtek so umrli štirje bolniki.
Prve smrti bolnikov s covidom-19 so zabeležili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. V četrtek je pri njih umrla oseba, ki je bila pripeljana iz doma starostnikov, danes pa oseba, ki je bila že dlje časa v intenzivni enoti tega kliničnega centra. V obeh primerih gre za starejši osebi. V mariborskem kliničnem centru je bilo v četrtek sicer hospitaliziranih 28 bolnikov z novim koronavirusom, od tega jih je bilo deset v enoti za intenzivno terapijo.
Na oddelkih Infekcijske klinike UKC Ljubljana zdravijo 53 oseb, od tega 13 v enotah intenzivne nege. V celjski bolnišnici so imeli zjutraj hospitaliziranih 15 bolnikov, od tega so štiri osebe v enoti intenzivne terapije. Intenzivno nego sta potrebovala tudi dva bolnika v Kliniki Golnik, na navadnem pa so jih zdravili 14.
Med hospitaliziranimi so tudi štirje stanovalci Centra starejših Horjul. Iz tega doma starejših so v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni.
Tudi sicer iz domov starejših po državi, ki ostajajo žarišča okužb, poročajo o vse več primerih oskrbovancev s koronavirusom. V četrtek jih je bilo okuženih 177, kar je 15 več kot v sredo.

Vlada intenzivno preučuje, kako postopoma sprostiti gospodarski krč

Število okuženih se je na primer povečalo v Domu starejših občanov Ljutomer, in sicer za osem, skupno jih je tako 41. V četrtek pozno popoldne pa so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom in lahko skrbijo zase, ostajajo pa v karanteni.
V šmarskem domu upokojencev je bilo po zadnjih podatkih z novim koronavirusom v četrtek okuženih skupaj 112 stanovalcev in zaposlenih. Iz celjske bolnišnice pa se je v četrtek v domsko oskrbo vrnila ena oseba. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih. Nekaj oseb, ki so zbolele za covidom-19, pa se je že pozdravilo.
Ob tem vlada pričakuje jasne usmeritve s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom. Če bo NIJZ priporočil več opravljenih testiranj za iskanje potencialno okuženih, bo vlada storila vse, da to uresniči, je danes zatrdil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.
Priporočila za boljšo uskladitev priporočil in ukrepov z vlado glede koronavirusa pa je na današnji seji podal svet NIJZ. Poleg tega nadaljujejo z razpisom za novega generalnega direktorja NIJZ, ta naj bi bil objavljen prihodnji teden. Ivan Eržen pa po izrečenih kritikah na račun vladnih ukrepov ostaja v. d. direktorja NIJZ.
Vlada medtem tudi intenzivno preučuje, kako postopoma sprostiti gospodarski krč in ponovno zagnati gospodarstvo. A kot je danes poudaril Kacin, moramo, če želimo zagnati proizvodnjo, zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev. Doma želi vlada dnevno proizvodnjo 100.000 mask. Zaščitna oprema za gospodarstvo je prioriteta, takoj po opremi za zdravstvene zavode in domove za ostarele, je sporočil Kacin.
Potem ko je DZ v četrtek sprejel prvi protikoronski sveženj, pa se vlada danes seznanja s pripravo smernic za drugi zakonski paket za blaženje posledic epidemije. Skupina, zadolžena za pripravo ukrepov s področja likvidnosti, po Kacinovih besedah namreč že intenzivno dela, ustanovljeni pa naj bi bili tudi skupini za trg dela in investicije.
Vlada bo sicer konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države. Kacin ni razkril, s katerega območja bodo policiste premestili v notranjost države. Je pa poudaril, da je njihovo prisotnost v notranjosti enostavno treba okrepiti, da bi tako preprečili zdrs, kot se je zgodil prejšnji konec tedna, ko je lepo vreme mnoge državljane premamilo v kršitev prepovedi zbiranja.

Za zdrave osebe bo od sobote naprej po vrnitvi iz tujine odrejena karantena

Prav tako se vlada ni odrekla nameri, da na južno mejo pošlje vojsko z ustreznimi pooblastili. Kot je poudaril Kacin, bo vlada na tem vztrajala, saj druge možnosti nima.
Policisti so sicer danes sporočili, da so v zadnjih štirih dneh izrekli več kot 600 opozoril zaradi kršitev odloka, ki prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje v druge občine. Policisti so že začeli poostreno nadzirati izvajanja odloka, saj je, kot navajajo, tudi v prvih pomladnih dneh spoštovanje odloka pomembno za vse. Poostren nadzor so napovedali vse do konca vikenda.
V domovino se medtem vračajo Slovenci iz tujine. Danes se je tako vrnilo 148 slovenskih državljanov iz Velike Britanije. Vlada pa je objavila nova navodila za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine. Za zdrave osebe bo od sobote naprej po vrnitvi iz tujine odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija. Ukrep ne velja za tranzitne potnike in delovne migrante.
Za 40 oseb, ki po vrnitvi iz Španije že teden dni prestajajo karanteno v velenjskemu hotelu Paka, pa je minister za zdravje Tomaž Gantar danes odredil, da z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču. Dve osebi, ki sta okuženi z novim koronavirusom, pa ostajata v karanteni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta