(VIDEO) Kacin o politiki in stroki: "Ne misliti, da je stroka odločila o tem, da bomo nosili maske"

M.R.
25.05.2020 13:08

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je moral danes pojasniti, kaj je mislil z besedami, da je glede vračanja učencev v šole poleg strokovnega potreben še politični kompromis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniel Novakovič/sta

"O tem, ali se bodo učitelji in učenci, tudi dijaki, vrnili v šole, v kakšnem obsegu, pod kakšnimi pogoji, v enoizmenskem ali dvoizmenskem pouku, o katerem zavod za šolstvo ni razmišljal, ministrstvo pa tudi ne, bo potrebno sprejeti neko odločitev," je povedal. Stroka vedno pove samo svoje strokovne poglede, stroka nikoli ne odloči, je nadaljeval. 
"Ne misliti, da je stroka odločila o tem, da bomo nosili maske. Ne, stroka je o tem samo razpravljala. Nekoč vam bom razkril, kdo je bil tisti, ki se je odločil za maske pri nas," je zatrdil. 
{embed_youtube}https://youtu.be/Mb8QcSxEnxg{/embed_youtube}
"Od takrat naprej jih nosimo in hvala bogu so se ljudje  zelo hitro tega navadili, množično to sprejeli in to tudi zelo dosledno spoštujejo," je še ocenil Kacin in dodal, da je to velik prispevek k temu, da "smo bili tako uspešni". 
In po njegovih besedah enako velja za posvetovalno skupino, ki da razpravlja in izmenjuje poglede, svetuje ter priporoči. "In odgovornost mora sprejeti nekdo drug. Vsaka odločitev, ki jo sprejme vlada, je politična odločitev. Ne gre drugače. Zato so v njej politiki in morajo sprejeti politično odločitev in morajo sprejeti tudi politično odgovornost. Zato pač govorim o tem, da je življenje pač tako, kot je. Je veliko bolj realno," je še zatrdil. 
Nato pa je pojasnil, da je nekoč "velikemu delu strokovnjakov" rekel, da si želi, da bi malo manj meditirali in da "bi več priporočili in tudi kaj odločili". "Potem bi politika lahko bila hitrejša in bolj učinkovita. Ampak vse to terja čas," je povedal Kacin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta