Vlada danes ni spreminjala statutov Elesa in Borzena, v SAB sporočajo: Našo državo očitno še vedno vodijo ljudje iz ozadja

STA, A.L.
19.09.2019 17:38

Vlada je danes obravnavala predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek za spremembo aktov o ustanovitvi energetskih družb v državni lasti Eles in Borzen, da bi, kot so to že storili pri družbi SODO, spremenili način potrjevanja direktorjev teh družb. Vendar pa ta predlog danes ni bil potrjen, je po seji dejal premier Marjan Šarec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kot so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, so gradivo medresorsko uskladili, pregledala ga je tudi služba vlade za zakonodajo. Oba predloga je obravnaval in sprejel tudi odbor za gospodarstvo, zato sta bila uvrščena na dnevni red današnje seje vlade, kar po njihovem pomeni, da sta bila pripravljena strokovno in zakonsko neoporečno.
Kljub temu na seji vlade nista bila sprejeta, o čemer so člani vlade odločili z glasovanjem, "kar je na vladnih sejah zelo redka oblika odločanja". Nenavadno se jim tudi zdi, da se je večina članov vlade pri glasovanju vzdržala, proti je glasoval samo en član vlade. "Na ministrstvu ne vemo, zakaj pri odločanju niso prevladali strokovni in pravni argumenti, o morebitnih ozadjih in interesih, ki so prevladali, pa ne želimo ugibati," so dodali.
Alenka Bratušek je predlagala, da bi po izboru kandidata za direktorja, ki bi ga tako kot doslej opravil nadzorni svet, končno besedo pri potrjevanju imela vlada. V minulih tednih je bila sicer deležna očitkov, da je s spremembo statuta v primeru družbe SODO vplivala na odprt razpis za direktorja družbe, ki jo že desetletje vodi Matjaž Vodušek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta