(FOTO) Tako je bila videti Buča pred enim letom in tako je videti danes

M.R.
18.05.2023 10:45

Na družbenih omrežjih sta se pojavili fotografiji, ki naj bi prikazovali isto lokacijo v ukrajinskem mestu Buča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prva je nastala aprila lani, ko so kraj pri Kijevu zapustili ruski vojaki. Ti so tam po trditvah ukrajinskih oblasti in tudi po ugotovitvah številnih človekoljubnih organizacij zagrešili številne zločine. Druga pa je nastala približno eno leto pozneje. 

Na prvi fotografiji so vidni uničeni in zapuščeni tanki, hkrati je predmestje ukrajinske prestolnice popolnoma razdejano, na drugi fotografiji pa je vidna obnovljena ulica brez tankov. Obe fotografiji naj bi tako prikazovali Vokzalno ulico. 

Ruska vojska je bila v času okupacije Buče osredotočena predvsem na križišče Vokzalne in Jablunske ulice, poroča spletni portal Snopes, ki se ukvarja s preverjanjem dejstev in je objavo na Twitterju označil za resnično. 

Prav v tej ulici naj bi po poročanju ameriškega časnika New York Times ruski padalci iz 234. desantno-jurišne brigade zagrešili enega najhujših zločinov v prvih dneh ruske invazije na Ukrajino. Ukrajinske sile so Bučo ponovno zavzele 31. marca, ko se je ruska vojska umaknila iz tega kraja. Takrat so satelitski posnetki Buče prikazovali trupla ubitih civilistov prav na križišču omenjenih ulic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta