(RECEPT) Kleftiko

Zora Štok Zora Štok
23.01.2021 04:15
​Kleftiko je ena najbolj priljubljenih grških jedi z jagnjetino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

1,5 kg jagnjetine v kosih (lahko tudi s kostjo)

2 srednje veliki čebuli

5 strokov česna

jušna žlica origana

5 žlic olivnega olja

sok ene limone

1 dl belega vina

sol, poper

žlica gorčice

po ena zelena in rdeča paprika

4 krompirji

20 dag sira graviera (ali grojerja)

1 manjši paradižnik

pergamentni papir

Meso speremo pod tekočo vodo in ga dobro osušimo. Čebulo narežemo na četrtine in nato te še razpolovimo, česen narežemo na rezine, papriko na večje kocke, krompir na četrtine. V skledo damo meso, dodamo čebulo, česen, papriko, origano, malo olja, vino, limonin sok, sol, poper in gorčico ter vse skupaj z rokami dobro premešamo, da je vsak kos mesa obdan z marinado. Posodo pokrijemo in damo v hladilnik vsaj za dve uri, lahko pa meso mariniramo tudi čez noč. Preden bomo pekli, ga vsaj dve uri pustimo na sobni temperaturi.

Pekač obložimo s plastmi pergamentnega papirja tako, da bomo meso med peko lahko z njim tudi prekrili. Na rahlo namaščen papir naložimo najprej krompir, potem marinirano meso in na kocke narezan sir, na vrh damo na rezine narezan paradižnik in vse skupaj s pergamentom zavijemo tako, da sokovi ne morejo uhajati iz omota (vogale pergamenta potegnemo proti sredini in zavežemo z vrvico). Pečemo dve uri v pečici, ogreti na 180 stopinj, potem pergament razvežemo in jed odkrito pečemo še 10 do 15 minut pri 220 stopinjah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta