(FILMSKA KRITIKA) Fatalka teče zadnji krog

Matic Majcen
17.07.2021 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carey Mulligan (front) stars as "Cassie" and Bo Burnham (back) stars as "Ryan“ in director Emerald Fennell’s PROMISING YOUNG WOMAN, a Focus Features release.
Credit: Merie Weismiller Wallace/Focus Features
Merie Weismiller Wallace

Danes, 21.00, Letni kino Minoriti

Filmska industrija je v minulem desetletju zahvaljujoč gibanju #MeToo vstopila v novo dobo ter se je odločila dokončno obračunati z neenakostjo med spoloma, ki je bila kot zrcalo družbe tudi dominantna logika filmskega sveta. Z novimi vzpodbudami smo v zadnjih letih videli izjemno število novih avtoric, producentk, igralk in drugih filmskih ustvarjalk, ki ne samo, da zdaj zasedajo poprej dominantno moške položaje, temveč poskušajo ponuditi nove, drugačne estetike in načine pripovedovanja.

Britansko-ameriški film Obetavna mladenka si bomo na dolgi rok zapomnili kot enega izmed tistih filmov, ki so najbolj zaznamovali to prelomno obdobje v sodobni zgodovini filma. 35-letna britanska avtorica filma Emerald Fennell se je na filmski sceni sprva prebijala kot igralka, med drugim smo jo videli v filmih kot Ana Karenina (2012) in Dansko dekle (2015). Obetavna mladenka je njen celovečerni prvenec. In to kakšen! V njem spremljamo zgodbo o Cassey Thomas, 30-letni nekdanji študentki medicine, ki se odpravi na maščevalno misijo proti nekdanjim moškim kolegom, krivim za hudo travmo iz njene preteklosti. V filmu blesti glavna igralka Carey Mulligan, še bolj fantastičen pa je scenarij, poln presenetljivih obratov in pikrega humorja.

Prav slednji je bil glavni razlog, da je film Obetavna mladenka postal takojšnji klasik in eden najpomembnejših filmov po obdobju gibanja #MeToo. Gre za zgodbo, ki jo je mogoče hkrati gledati kot sijajen žanrski film maščevanja, a tudi kot natančno analizo o tem, s kakšnimi mehanizmi se patriarhat reproducira v škodo žensk. Še bolj posrečeno pa je to, kako si je avtorica s to zgodbo prisvojila motiv fatalne ženske, ki izhaja iz klasičnega filma noir kot enega izmed najbolj moških žanrov v zgodovini filma.

Film Obetavna mladenka pa je imel vsekakor tudi to (redko) srečo, da je dejansko dobil visoka priznanja za svoje dosežke. Fennellova je že s svojim prvencem osvojila prestižnega oskarja za najboljši scenarij. In morda še pomembnejše, s tem je sebe vpisala v nov val filmskih režiserk, ki bodo močno krojile filmsko sceno v tem mladem desetletju. Skratka, nepogrešljivo gledanje in verjetno ena zadnjih priložnosti za ogled filma na velikem platnu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.