(VIDEO) Nikoli pozabljena: Minilo je 38 let od tragične nesreče, v kateri sta umrla člana skupine Crvena jabuka

D.Ži
19.09.2024 09:38

Preostali člani skupine so zmečkanega fička sicer videli, a se jim je mudilo na koncert. Niti pomislili niso, da so v njem njihovi prijatelji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragedija je skupino močno zaznamovala za vse življenje.
Zasebni arhiv

Minilo je 38 let, kar so 18. septembra 1986 člani Crvene Jabuke pri Jablanici doživeli hudo prometno nesrečo. Potovali so na koncert v Mostar.

Basist skupine Aljoša Buha je umrl na kraju, frontman in eden od ustanoviteljev skupine Dražen Ričl pa je bil huje poškodovan. Umrl je v bolnišnici 1. oktobra istega leta. Njihov koncert na stadionu Kantarevac v Mostarju je bil težko pričakovan, z njim pa naj bi mlada skupina začela ambiciozno turnejo, piše Index.hr. 

Člani orkestra so se popoldne odpravili iz Sarajeva s tremi avtomobili in manjšim tovornjakom z instrumenti proti Mostarju. V fičku so sedeli bas kitarist Aljoša Buha, solist Dražen Ričl Zijo in voznik Zlatko Arslanagić. Za njimi sta se v golfu vozila Dražen Žerić in Darko Jelčić.

Tik za Jablanico proti Mostarju so Žerić in Jelčić ter predstavniki Atlasa iz Zenice, ki je bil organizator turneje, v Zastavi 1500 naleteli na večjo skupino ljudi, zbranih okrog zmečkanega fička. Niso imeli časa srhljivemu prizoru posvečati veliko pozornosti, saj se jim je mudilo na koncert.

Na žalost so bili v tem fičku njihovi kolegi. Fičo je v ostrem ovinku zaneslo, prevrnil se je na levi bok in z močnim pokom trčil v tovorno vozilo vrške registracije. Na mestu nesreče pri Jablanici so leta 2009 postavili spominsko ploščo.

O nesreči je nekoč za In Magazin spregovoril Dražen Žerić Žera.

"To je bil težak dan ... Bili smo že na stadionu v Mostarju, bil je poln, policija je prišla šele okoli pol devetih zvečer. Prizor je bil ganljiv, na stadionu je bila tišina, ugasnili so glasbo, in ko smo šli proti mostarski bolnišnici, je množica krenila z nami. Pred bolnico je bilo tri, štiri tisoč ljudi," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta