Aktuar: Iskan in zelo dobro plačan poklic

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
18.09.2019 11:21

Andrej Šalamun je direktor Službe aktuarstva premoženjskih zavarovanj v Zavarovalnici Sava. Predstavil nam je delo aktuarja, ki ga Američani že nekaj let uvrščajo med najboljše poklice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Šalamun: "Ko sem študiral, je bil ta poklic v Sloveniji še precej neznan."  
Igor Napast

Ameriška agencija za zaposlovanje CareerCast že nekaj let med deset najboljših poklicev uvršča aktuarja zaradi velikih zaslužkov, dobrih zaposlitvenih možnosti in dobrega delovnega okolja ter malo stresa pri delu. Se s tem strinjate?
"Kar zadeva zaslužke aktuarjev, lahko rečem, da tudi v Sloveniji niso slabi. Plače začetnikov se gibljejo tam od 1500 evrov pa vse do okoli 2000 evrov, res izkušeni in povsem samostojni aktuarji z večletnimi delovnimi izkušnjami pa lahko zaslužijo tudi 4000 evrov na mesec. Če pa so na vodilnih delovnih mestih, so njihovi zaslužki seveda tudi višji. Zneski so sicer občutno nižji kot v tujini, so pa dobri za slovenske razmere."

Delo v zavarovalnicah, pokojninskih družbah in bankah

Kakšne pa so možnosti zaposlitve?
"Zaposlitvene možnosti za aktuarja so velike. V zadnjih dveh desetletjih potrebe po čim bolj natančnih in vse bolj obsežnih aktuarskih izračunih rastejo. S prihodom novega računovodskega standarda v zavarovalništvu v prihodnjih dveh letih pa bo ta trend še bolj izražen. Aktuarje večinoma zaposlujejo zavarovalnice pa tudi banke, pokojninski skladi in družbe. Delovno okolje v zavarovalnici je zagotovo bolj varno kot v večini gospodarskih družb, ne bi pa rekel, da je delo aktuarja nestresno. Močno je sicer odvisno od konkretnega delovnega mesta in organiziranosti družbe, a preprosto je treba v rokih oddajati rezultate, pot, da pridemo do njih, pa zna pogosto biti precej zahtevna in tudi stresna."

Biti je treba dober matematik in še več

Katera znanja so potrebna za opravljanje tega poklica, poleg tega, da je treba biti dober matematik?
"Ja, dobro moraš poznati matematiko, predvsem statistiko pa tudi teorijo verjetnosti. To so teoretične osnove, da lahko razumeš in gradiš matematične modele. Nadalje je zelo pomembno, da si tehnično dovolj močan, torej da znaš programirati, uporabljati različna informacijska orodja, bodisi za pridobivanje podatkov bodisi za izgradnjo aktuarskih modelov. Zelo pomembno je tudi dobro poznavanje zavarovalniških produktov, vsak aktuar pa mora dobro razumeti tudi osnove ekonomije, delno tudi prava."
Delo aktuarja opravljate že več kot 15 let. Sprva v zavarovalnici Tilia, zdaj ste direktor aktuarske službe v Zavarovalnici Sava. Kaj vas je navdušilo za ta poklic in ali ste, že ko ste se odločali za študij, vedeli, da želite biti aktuar?
Po osnovni izobrazbi sem matematik, opravil pa sem tudi magistrski študij aktuarstva na ekonomski fakulteti. Vsekakor bi za aktuarski poklic priporočal bodisi študij matematike bodisi program kvantitativnih financ in aktuarstva na EF. Ko sem študiral, je bil ta poklic v Sloveniji še precej neznan. V bistvu sem zanj izvedel po naključju, ko sem videl razpis, se nanj prijavil in bil izbran. Pri tem poklicu mi je všeč predvsem to, da omogoča uporabljati matematiko v praktičnih problemih."
Bi mladim priporočali ta poklic? Menda so aktuarji zelo iskani tudi v tujini?
"Vsekakor bi ga priporočal mladim, ki jih zanima in veseli matematika. Res je, da so v tujini aktuarji izredno iskani, še bolj kot pri nas. Tistim, ki želijo delati v tujini, bi svetoval dopisni študij na Institute of Actuaries v Angliji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta