Anketa: Večerovi bralci podprli predlog SDS o obveznem služenju vojaškega roka

M.R.
17.01.2020 18:53

Sodelujoči v anketi o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka so glasovali, da bi morala Slovenija ponovno uvesti obvezno naborništvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
21. marec 2013 - Veržej - Vaja slovenske vojske - Slovenska vojska - vojaki - usposabljanje -
Marko Vanovšek

Včeraj popoldne smo na naši spletni strani objavili anketo, v kateri smo spraševali, ali bi morali v Sloveniji znova uvesti obvezno služenje vojaškega roka. Anketa ima natanko 850 glasov, večina pa je glasovala za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka. 
Kar 57 odstotkov (486 glasov) je dobila ta opcija. 43 odstotkov sodelujočih (364 glasov) pa jih je menilo, da ponovna uvedba obveznega služenja vojaškega roka. Ob tem poudarimo, da gre samo za spletno za anketo in ne raziskavo javnega mnenja. 
Iz opozicije je namreč ta teden prišla pobuda o "reaktivaciji naborniškega sistema". Predlog je podala največja parlamentarna stranka SDS, naznanil pa jo je nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Spomnil je na na v letu 2012 sprejeto doktrino vojaške strateške rezerve, kjer so bili jasno opredeljeni cilji o dodatnih pripadnikih. 
Za kaj takega pa bi bilo potrebno sprejeti spremembe zakona o vojaški dolžnosti, je nadaljeval Hojs in dejal, da je "zadeva relativno enostavna". Poslanec SDS Žan Mahnič pa je predstavil podrobnosti predloga, ki so ga včeraj vložili v parlamentarno proceduro. Vojaški rok bi trajal šest mesecev, v kolikor pa se kdo odloči za civilno služenje vojaškega roka, pa bi to glede na predlagano trajalo dvakrat več. 
Vojaški obvezniki bi postali s 17. letom, praviloma pa bi vojaški rok pričeli služiti z dopolnjenim 19. letom. V primeru študija bi služili po zaključku šolanja, je pojasnil Mahnič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta