(FOTO) Bralec kupil zrezke, ki so spustili belo snov. Proizvajalec miri in pojasnjuje, za kaj gre

Asja Lednik
18.09.2019 11:02

"Vse skupaj se mi je uprlo in končalo v bioloških odpadkih. Sprašujem se, ali res slovenski trg po aferi z mesom za pripravo kebaba ostaja spet brez vsakršnega nadzora," se sprašuje naš bralec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gre za pojav BMV - bledo, mehko, vodeno
Bralec
"Pri pripravi današnjega kosila sem ostal brez besed. V ponev sem na vroče olje položil nekaj povsem brezmastnih svinjskih zrezkov, jih posolil in malo popral. To je bilo vse. Po petih minutah so izgledali, kot da sem jih pripravil s sirom,"
"Vsekakor se mi je vse skupaj uprlo in končalo v bioloških odpadkih. Sprašujem se, ali res slovenski trg po aferi z mesom za pripravo kebaba ostaja spet brez vsakršne kontrole,"

Gre za pojav BMV - bledo, mehko, vodeno

Gregor Pavkovič
Prašiči so iz lastne reje, ki je strogo vodena in nadzorovana s strani strokovnjakov za rejo in veterinarskih služb. Za pripravo izdelka se uporablja sveže meso, brez kakršnih koli dodatkov,
Pri prašičjem mesu je poznan pojav BMV – bledo, mehko, vodeno meso, ki mu botruje povečan stres živali pred zakolom. Stres je lahko pogojen s pasmo živali, lahko pa je ta povečan le pri posameznih živalih zaradi različnih vzrokov,"
"Pojav je znan in včasih se izrazi bolj intenzivno, dejstvo pa je, da je tako živilo kljub vsemu varno,"
"V našem primeru nismo ugotovili odstopanj, kar potrjuje dejstvo, da je šlo za pojav BMV pri mesu posamezne živali,"

Interno izvajajo nenapovedane presoje

Zato imamo vpeljan lasten sistem zagotavljanja kakovosti, v okviru katerega se dosledno upoštevajo najstrožji standardi varnosti in kakovosti. Interno izvajamo nenapovedane presoje proizvodnih obratov podjetij, s katerimi sodelujemo, redne številne analize pa opravljajo tudi neodvisni zunanji akreditirani inštituti."
pri nakupu oglejmo meso (barvo - ali je tipične rožnate barve za vrsto mesa), rok uporabnosti, nepoškodovanost embalaže in ali se nam zdi temperatura hladnega shranjevanja v trgovini primerna".
"Z naštetimi senzoričnimi lastnostmi pa žal ne moremo zaznati morebitne prisotnosti nevarnih mikroorganizmov, ki lahko potencialno povzročijo bolezen, zato so ključnega pomena higienski postopki s surovim mesom in pravilna termična obdelava,
 "Pestra mešana prehrana vključuje tudi meso v zmernih količinah, saj je meso pomemben vir beljakovin visoke biološke vrednosti. Meso v prehrani človeka, še posebej v obdobju rasti in razvoja, zanesljivo zagotavlja zadosten vnos cinka, železa, vitamina B12 ter vseh esencialnih aminokislin in maščobnih kislin. Zaradi teh razlogov je njegovo zmerno vključevanje v pestro mešano prehrano v skladu s priporočili o količinah in pogostosti upravičeno."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta