Levica napoveduje oster boj proti vpeljavi naborništva, ne izključujejo niti referenduma

STA, M.R.
04.03.2020 12:29

V Levici se bodo z vsemi silami borili proti ponovni vpeljavi naborništva v vojsko, če bo treba, tudi s prizadevanjem za zakonodajni referendum, je danes napovedal poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovem mnenju želi SDS ponovno prisilno vpoklicati mladino v služenje vojske, s tem pa fiktivno odgovarjati na njihove težave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Kordiš
Robert Balen

Naborništvo in naborniški sistem popolnjevanja vojske smo v tej državi že poznali 20 let nazaj, pa so mladi takrat zelo jasno povedali, kaj si o njem mislijo, je v izjavi medijem opozoril Miha Kordiš. Kot je dejal, je bila družba takrat dovolj modra in mladim prisluhnila, naborništvo pa so ukinili.
S predlogom ponovne uvedbe naborništva, kar je tudi med prednostnimi nalogami v koalicijski pogodbi, pa bi radi spravili mlade v vojsko, da jim "vcepljajo pokorščino do oblasti, da jih prepričujejo, da so sami krivi za slabo materialno stanje, in da jih učijo sovraštva do nekih fiktivnih groženj - od beguncev do Ruske federacije", meni Kordiš.
Po njegovem mnenju je treba mlade in njihove težave nasloviti z realnimi rešitvami, kot je izgradnja 10.000 novih neprofitnih stanovanj, zagotavljanje kakovostnih delovnih mest.
To, da so v vojski kadrovske težave, pravi vrh vojaške birokracije in politična elita, je prepričan Kordiš. "Oboji pa so fiktivno postavili neke številke, koliko pripadnikov stalne sestave naj ima Slovenska vojska. Ne sme nas pa presenečati, da ljudje iz vojske, ki se je pozicionirala kot podizvajalski kontingent zveze Nato, bežijo, kljub temu da so plačani," je še pristavil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta