Odločitev o glifosatu spet na čakanju

Andreja Kutin Andreja Kutin
13.10.2023 14:31

Glasovanje o podaljšanju uporabe glifosata na tleh EU, brez večine. O glifosatu znova novembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestors wearing make-up and masks depicting a skull, EU Commissioner for Health and Food Safety Vytenis Andriukaitis (L) and European Commission President Jean-Claude Juncker demonstrate against a five-year extension of the license for weed-killer glyphosate that the European Commission will propose on Monday, in Brussels, Belgium, November 27, 2017. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman

Predlog komisije, da se dovoljenje za prodajo glifosata v EU podaljša do konca leta 2033, na današnjem glasovanju držav članic ni prejel kvalificirane večine, kar pomeni podporo najmanj 15 od 27 držav članic, ki skupaj predstavljajo najmanj 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU. Prav tako ni kvalificirana večina članic glasovala proti predlogu.

Tako bodo članice predvidoma v prvi polovici novembra odločale znova. Pravila bodo podobna kot danes. Če bo kvalificirana večina podprla predlog, ga bo lahko komisija sprejela, če bo toliko članic proti, pa ga ne sme. Če bodo znova brez stališča, pa bo lahko Evropska komisija sama sprejela končno odločitev.

Kako je glasovala Slovenija, ni znano. Je pa vlada v začetku meseca v stališču zapisala, da strokovni argument ali zadržek za nasprotovanje predlogu ne obstaja, je pa treba upoštevati tudi jasno izražene interese in pričakovanja evropskih potrošnikov, da se glifosat dolgoročno prepove, poroča STA.

Mnenja v Evropi glifosat deli že dalj časa. Evropske agencije (za varnost hrane in kemikalije) ugotavljajo, da glifosat ne predstavlja tveganja za zdravje, med tem, ko je mednarodna agencija za raziskave raka glifosat uvrstila med snovi s potencialnim tveganjem za razvoj raka. Več o tem tukaj:

Vojna revizij in (ne)odvisne znanosti

Uroš Macerl, sopredsednik Vesne, zelene stranke in ekološki kmet, nasprotuje podaljšanju: "Evropske zelene stranke podaljšanju rabe glifosata odločno nasprotujemo ravno zaradi ocenjenih tveganj za zdravje ljudi kot velikih vplivov na uničenje biotske raznovrstnosti, ki je osnova prehranske samooskrbe. Vsi politiki, ki trdijo, da brez glifosata ne zmoremo zagotavljati ter da bomo odvisni od uvoza manj kakovostnih živil iz območij s slabšo regulacijo, s svojimi izjavami in zavajanji strašijo ljudi. Da je možno tudi drugače, kaže več tisoč ekoloških kmetij širom Evrope - in njihovo število še narašča. Kot kmet sicer razumem nekatere res redke izjemne primere, kjer je bila to v danih okoliščinah edina možnost, ki je kmetom ostala, a dokler za to ni ustrezne regulacije ter nedvoumnih omejitev, bi tudi taka raba pomenila le vstop na trg skozi stranska vrata. V VESNI bomo vedno branili dostop do zdrave, kakovostne in lokalno pridelane hrane, za kar pa moramo evropskim kmetom omogočiti ustrezne pogoje, finančne spodbude in primerno plačilo, ne pa jih riniti v nekonkurenčnost."

V Sloveniji je od oktobra 2019 prepovedana uporaba vseh herbicidov, tudi tistih, ki vsebujejo glifosat, na vseh javnih površinah, vključno z golf igrišči in športnimi igrišči. Od decembra lani je sicer znova dovoljena uporaba nekaterih pesticidov, ki sicer ne smejo vsebovati glifosata, na železniških površinah in na srednjem ločilnem pasu oziroma bankinah avtoceste ali hitre ceste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta