Oglaševanje dela: Negovalke iščejo ob cesti

Nina Ambrož Nina Ambrož
18.09.2019 10:55

Kako za bolne in ostarele Avstrijce snubijo zlasti Slovenke in Hrvatice, kaj so pogoji, opravila in koliko so plačane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Ogromen oglas pred koruznim poljem ob cesti proti Ptuju snubi ženske, vabi jih na delo v Avstrijo. Vrsta dela je negovanje, je mogoče že na daleč prebrati lepo vidne, debele črne črke na belem ozadju. Pogoj je osnovno znanje nemškega jezika, izobrazba, izkušnje in druge kvalifikacije niso navedene. Je pa za informacije pripisana telefonska številka. Pokličemo. Zadeva se zdi zanimiva, vredna dodatnih informacij.

Dela in živi se pri bolniku doma

Prijazni ženski glas v slovenščini prosto diktira precej koristnih podatkov. Gre za delo negovalke oziroma oskrbo ljudi na domu v različnih krajih po Avstriji, predvsem po avstrijski Štajerski in Koroški. Zaželeno je znanje, izobrazba zdravstvene, medicinske stroke, ni pa to nujno. Delavke z (boljšim) znanjem nemščine imajo prednost, brez znanja jezika je težko, se pa občasno najde kakšen naročnik, ki zna slovensko. 160 žensk, pretežno iz Slovenije in Hrvaške, je v bazi interesentk, ki se potegujejo za oskrbo Avstrijcev. Treba je napisati življenjepis, dobimo navodila. Tako je lažje izbrati pravo delavko za naročnika, se glasi razlaga. Nekateri so bolni, takšnih je večina, nekateri so stari. "Kot da bi skrbeli za dedka ali babico," ženska poskuša najti primerjavo in slikovito prikazati, kako naj bi tekla opravila - druženje, nega, rekreacija, kuhanje itd. Ker delo je 24-urno, pravi, dela se v turnus 14 dni ali 21 dni skupaj in živi se pri naročniku oziroma oskrbovanem človeku doma, v posebni sobi. Nato je delavka nekaj dni prosta.
Koliko je plačilo, če je delo nadnormirano in delovnik razvlečen čez ves dan, nas zanima, in gospa pove, da najmanj 60 evrov na dan, odvisno od stanja bolnika. Če preračunamo povprek, to znaša v povprečju 2,5 evra na uro. Glas na drugi strani linije borni znesek poskuša omiliti s pripombo, da ljudje veliko spijo, češ, nočnega časa in spanja ni mogoče šteti v delovnik, in da je treba prišteti še hrano, s katero delavka naj ne bi imela stroškov, saj za prehrano poskrbijo naročniki storitve. Izvemo še, da gre za agencijsko delo, plačilo teče prek avstrijske posredniške agencije.

Pri določenih vprašanjih se zatakne

Pri vprašanjih, kako je z delovno dobo in drugimi socialnimi, delavskimi pravicami, se zatakne. Zdi se, da presegajo običajni postopek informiranja in pri sogovornici povzročijo nekakšno nelagodje, zadržanost. Novinarska vprašanja pa so sploh nezaželena. Informatorka jasno poudari, da nimajo interesa, da se karkoli piše o njih ali pojavlja v medijih. Naše čudenje, zakaj se potem na veliko in debelo pojavljajo v javnosti in oglašujejo vsem na očeh ob cesti, ostane brez pojasnil. Naj si pogledamo njihovo spletno stran, nam svetuje, ali pokličemo vodstvo.
In pokličemo. Na avstrijsko telefonsko številko agencije se ne javi nihče, čeprav poskusimo večkrat. Pobrskamo tudi po spletu. Agencija 4Future iz Celovca delavce išče tudi na facebooku, najdemo oglas sicer že iz leta 2017. Na svoji spletni strani agencija v uvodu predstavi svoje poslanstvo - 24-urno nego, oskrbo ljudi, ki jo zagotavljajo slovenske in hrvaške delovne sile, pišejo, da je ta skrbna in pravno varna. Izpostavijo, da so strokovno kompetentni in izkušeni tako zaposleni agencije, specializirani pa so tudi tisti, ki opravljajo zdravstveno varstvo in zdravstveno nego. Na spletni strani objavljajo tudi razpredelnico s primeri izračuna stroškov za storitve, pri čemer je naveden osnovni strošek 100 evrov, k tem pa je treba prišteti še stroške za pot in druge parametre. Med drugim omenjajo še, da je pri oskrbi mogoče potegovati za državno sofinanciranje. Seveda pa prikazuje tudi nekaj citatov, v katerih ljudje, ki so imenovani kot Eva B., Gerda F. in Dr. Johann K., hvalijo ekipo in storitve 4future.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta