Toliko nenujnih pregledov in operacij je odpadlo v prvem valu koronavirusa

08.12.2020 10:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Od začetka epidemije koronavirusa letos spomladi je bilo odpovedanih več kot 26.000 nenujnih zdravstvenih storitev. Samo v prvem koronavalu! Odpadlo je 5283 nenujnih operacij in posegov in kar 12.104 nenujnih diagnostičnih preiskav ter 8653 nenujnih specialističnih pregledov. To prvo oceno posledic (šele) prvega vala epidemije koronavirusa v Sloveniji je na twitterju danes objavil minister za zdravje Tomaž Gantar. Medtem se datumi pregledov, preiskav, operacij prestavljajo tudi v jesenskem valu covida-19.

Gantar obljublja, da bo ministrstvo za zdravje nadaljevalo določanje in spremljanje prioritet za obravnavo "nedopustno čakajočih". Minister je zaradi izjemnega pritiska na zdravstvo včeraj pozval k 14-dnevnemu zaprtju (tudi) nenujnih gospodarskih dejavnosti, da bi se krivulje v drugem koronavalu le popravile. "Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covidom-19 izgubili."

Včeraj je bilo v bolnišnicah zaradi covida-19 pri nas 1300 bolnikov.

"Spoštujmo ukrepe za umiritev razmer v zdravstvenem sistemu, da bo omogočen dostop čakajočim na posege," minister poziva ob podatkih o posledicah epidemije za "nekoronski" zdravstveni sistem in čakalne dobe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta