V Mercatorju s kadrovskimi štipendijami do prodajalcev

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.09.2019 11:34

Tako kot država tudi nekatera podjetja s kadrovskimi štipendijami spodbujajo šolanje za deficitarne poklice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpisovanje prvih letošnjih pogodb za kadrovske štipendije za prodajalce v Mercatorju.
Mercator

Država s štipendijskim skladom za deficitarne poklice, še bolj pa posamezna podjetja se zavedajo težav, ki nastanejo, ko na trgu dela ni mogoče dobiti ustreznega kadra. To se zlasti dogaja, ko je gospodarstvo v konjunkturnem ciklu, v katerem slovensko navkljub prvim znakom gospodarskega ohlajanja trenutno je. Nekatera podjetja, recimo največji slovenski trgovec Mercator, dijakom ponujajo 200 evrov in več mesečne štipendije, predvsem da bi privabila prodajalce, katerih vsem trgovcem, tudi zaradi relativno nizkih plač v trgovski panogi, kronično primanjkuje. Mercatorju recimo prodajalcev v Ljubljani in na Gorenjskem. Toda študente naj bi od vključevanja v program kadrovskih štipendij odvračala za te štipendije običajna pogodbena določila, po katerih se prejemniki štipendij za več let zavežejo, da bodo po končanem šolanju delali za svojega štipenditorja, kajti tako se jim v začetku poslovne kariere zaprejo vrata v zanje obljubljeno tujino, predvsem Avstrijo.

V Ljubljani in Kranju takoj zaposlijo 100 prodajalcev

V Mercatorju potrjujejo, da pomanjkanje delavcev opažajo v vseh storitvenih dejavnostih, od gostinstva do turizma, zadnja leta pa tudi v trgovini. "V naš kolektiv stalno vabimo nove zaposlene in imamo stalne razpise za delovna mesta prodajalec, prodajalec v ribarnici in prodajalec v mesnici. Na širšem območju Ljubljane in Kranja takoj zaposlimo 100 prodajalk in prodajalcev. Pri iskanju novega kadra pomagajo tudi naši zaposleni oziroma sodelavci, in sicer prek projekta Zaposleni zaposlujemo, saj lahko predlagajo kandidata za zaposlitev. Z internim razpisom za mesarje in prodajalce v ribarnicah pa v Mercatorju tudi sedanjim sodelavcem omogočamo prekvalifikacijo na novo delovno mesto. Na delovno prakso v trgovine pa vsako leto sprejmemo približno 200 dijakov, zaposlitvene priložnosti nudimo tudi študentom," odgovarjajo v Mercatorju na vprašanje, kateri poklici so pri njih najbolj deficitarni.

Ob štipendijah še kup drugih ugodnosti

Za tiste izbrane štipendiste, s katerimi so v Mercatorju že podpisali pogodbe za letošnje šolsko leto, so ob štipendijah pripravili še paket ugodnosti: nagrado za odličen uspeh na koncu vsakega letnika, podpora kariernega svetovalca v času šolanja, zagotovljena služba po zaključenem šolanju, možnost opravljanja obvezne študijske prakse, zagotovljeno počitniško delo v obsegu najmanj 100 ur letno, darilo ob koncu študijskega leta, ekskurzija ob koncu študijskega leta, možnost nadaljnjega študija ob delu. Štipendistke in štipendisti obvezno prakso in počitniško delo (po višji urni postavki) opravijo v Mercatorju, zaposlijo pa se za najmanj toliko časa, kolikor so prejemali štipendijo.
Predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić ob tem pove: "Verjamemo, da smo za uspehe podjetja zaslužni vsi zaposleni. Prav tako, da je trgovina za mlade privlačna panoga, saj zajema raznoliko delo ter inovativne tehnološke pristope. Mladim, ki se odločajo za poklic trgovca, želimo z razpisanimi kadrovskimi štipendijami omogočiti nemoteno in kakovostno šolanje, po zaključku izobraževanja pa takojšnjo zaposlitev in priložnost za nove izzive, saj se trgovina neprestano razvija. Pridružili se bodo več kot 6000 našim sodelavcem v maloprodaji, ki jih kupci ocenjujejo kot strokovne in prijazne. Za zadovoljstvo sodelavcev pa skrbimo z ustvarjanjem stabilnega in spodbudnega delovnega okolja."
V Mercatorju še dodajajo, da mladi v trgovini lahko najdejo delovne in karierne izzive, saj je poklic prodajalca dinamičen in zanimiv, nova tehnologija tudi za trgovske storitve stalno napreduje, kar mlade še posebno zanima, prodajalci so vedno bolj svetovalci in pomočniki pri nakupih, kupci pa vedno bolj cenijo strokovno storitev in prijazen osebni odnos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta