Zakaj se epidemija ne umiri? Primeri "zelo prizadete" Slovenije, Slovaške in Hrvaške

08.12.2020 15:03
Kako da tam, kjer so bili od začetka ukrepi zelo strogi, slika ni nič boljša kot v državah z milejšimi omejitvami, se sprašuje Jutarnji list, ko poroča o koronastanju v Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Odhod vodje Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Maria Fafangela iz vladne svetovalne skupine so opazili tudi na Hrvašem. Vodilni svetovalec za covid-19 se je umaknil zaradi neenotnih pogledov na ukrepanje v epidemiji, ki ne daje rezultatov, piše Jutarnji list. Hrvaški mediji navajajo visoko številko umrlih koronapozitivnih, kar Slovenijo uvršča med najbolj prizadete od te nalezljive bolezni, med razlogi pa omenjajo v povprečju staro slovensko populacijo in visoko številko bivajočih v domovih za starejše. No, povzeli so tudi ponedeljkovo izjavo Mateje Logar iz ljubljanske Infekcijske klinike, da so načini beleženja covidštevik od države do države drugačni, v Sloveniji pa se za vse, ki so bili na testu pozitivni na covid-19 in so nato umrli, šteje, da so življenje izgubili zaradi koronavirusa.

Jutarnji list se sprašuje tudi, kako je mogoče, da je tako visoka smrtnost v državah, ki so v prvem valu koronavirusa in tudi v drugem sprejele zelo stroge ukrepe. Zdaj pa je tako, da tam, kjer so bili od začetka ukrepi zelo strogi, slika ni nič boljša kot v državah z milejšimi omejitvami. Bo treba ugotoviti, da je virus v resnici veliko nevarnejši, kot smo mislili, in da ga samo omejitve, kakor smo jim priča, ne bodo premagale, piše v zagrebškem časopisu Gojko Drljača. Kaj če je vpliv ukrepov na koronavirus manjši, kot se je mislilo, (se) sprašuje iz primerov Hrvaške, Slovaške in Slovenije.

Iz hrvaške optike (sosedi so tudi v drugem valu epidemije dolgo vztrajali s popolno odprtostjo življenja, še ko smo v Sloveniji že dolgo obvezno maske nosili tudi v zaprtih prostorih, na Hrvaškem tega ukrepa ni bilo, gostinske lokale so začeli zapirati šele v začetku decembra ...) sta Slovaška in Slovenija v jesensko poglavje epidemije vstopili z najstrožjimi ukrepi, precej bolj radikalnimi od hrvaških. Slovaška je prva šla v množično testiranje svojih prebivalcev. Če drži, kakor pravijo epidemiologi, da se učinki ukrepov pokažejo v dveh do treh tednih, potem bi tako na Slovaškem kot v Sloveniji epidemiološka slika, ob primerljivih deležih okužb v vseh treh primerjanih državah, morala biti veliko boljša, pa ni, piše Jutarnji list.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta