Slovaški obrambni minister ovadil svojega predhodnika, ker je bojna letala poslal Ukrajini

M.R.
12.06.2024 21:13

Slovaški obrambni minister Robert Kalinak je svojega predhodnika obtožil "izdaje" zaradi dobave vojaških letal Ukrajini in proti njemu vložil kazensko ovadbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovaška je Ukrajini dobavila nekaj svojih bojnih letal MiG-29.
Profimedia

"Šibitev oboroženih sil na tak način je protiustavna. Ne vem, ali gre za kaznivo dejanje, vendar on je oseba, ki je izdala nacionalne vrednote," je dejal Robert Kalinak. Govoril je o prejšnjem obrambnem ministru Jaroslavu Nagyju, ki je v času svojega ministrovanja odobril dobavo nekaj bojnih letal MiG-29 za pomoč pred rusko invazijo. 

​Nagy je dejal, da so bojna letala iz sovjetske dobe "neuporabna" za potrebe Slovaške in da je zato prav, da jih pošljejo Ukrajini. Ko je Kalinak konec novembra lani ob nastopu nove vlade Roberta Fica, prevzel vodenje ministrstva, je Slovaška sporočila, da Ukrajini ne bo več dobavljala orožja iz svojih rezerv, dovoljuje pa komercialno prodajo orožja. 

Sicer se je Nagy že odzval na obtožbe svojega naslednika, rekoč, da so pred podpisom pogodb o predaji bojnih letal obravnavali vse pravne možnosti. "Na teh temeljih je vlada kot kolektivno telo sprejela odločitev in upravičeno odobrila podpis mednarodne pogodbe," je pojasnil nekdanji minister. Pri tem je spomnil, da je slovaško tožilstvo podobno kazensko ovadbo, povezano z dobavo letal MiG-29 Ukrajini, že zavrglo. 

Čeprav se nova slovaška vlada upira pošiljanju vojaške pomoči Ukrajini, so nekateri Slovaki stvari vzeli v svoje roke in začeli akcijo zbiranja sredstev za nabavo topniških izstrelkov za potrebe ukrajinske vojske. Slovaški državljani so tako 16. aprila sprožili akcijo "Strelivo za Ukrajino", s katero so se pridružili češki iniciativi za nabavo izstrelkov po svetu. V manj kot mesecu dni je več kot 65 tisoč ljudi doniralo štiri milijone evrov, pri čemer naj bi samo en donator prispeval 100 tisoč evrov, poroča časnik Kyiv Independent. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta