Evropski poslanci o odstopu Šarca razdeljeni: Eni ga podpirajo, drugi odstop obžalujejo

STA, M.R.
27.01.2020 16:07

Na odstop premierja Marjana Šarca so se odzvali tudi nekateri evropski poslanci iz Slovenije. Irena Joveva in Klemen Grošelj (RE/LMŠ) sta izrazila podporo odločitvi premierja, Tanja Fajon in Milan Brglez (S&D/SD) pa jo, kot sta poudarila, obžalujeta. Ljudmila Novak (EPP/NSi) pa se je zavzela za predčasne volitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvoljeni predstavniki Slovenije v Evropskem parlamentu
Robert Balen

"Popolnoma zaupava presoji predsednika LMŠ Marjana Šarca in podpirava njegovo odločitev. Po najinem mnenju so predčasne volitve najboljša rešitev za izhod iz trenutne politične situacije v Sloveniji," sta v skupni izjavi zapisala Irena Joveva in Klemen Grošelj iz vrst liberalcev (Renew).
Tanja Fajon medtem premierjev odstop obžaluje. "Napovedani odstop predsednika vlade obžalujem, me pa ne preseneča, saj premier ni uspel uskladiti niti ključnih vprašanj med ministri LMŠ, kar je nakazovalo, da vlada razpada in da pod njegovim vodstvom ne more biti več operativna," je sporočila evropska poslanka iz vrst SD.
Poudarila je, da Socialni demokrati ne bodo dejavnik nestabilnosti, s svojimi ministri bodo delovali polno naprej. "Smo pa pripravljeni na predčasne volitve, če bo do teh prišlo. Zagotoviti moramo nemoteno delovanje države, krivdo neuspeha pa naj prevzamejo tisti, ki so zanj dejansko odgovorni. Je pa današnji napovedani odstop predsednika vlade morda še en dokaz, da novo ni vedno tudi najboljše oziroma da nove stranke ne prinašajo nujno, dolgoročne stabilnosti za državo. Tudi med volivci terja to tehten premislek," je povedala.
Premierjevo potezo pa obžaluje tudi Milan Brglez (S&D/SD). "Bežanje od odgovornosti je lahko kratkoročno všečno, a na dolgi rok ne daje rezultatov," je poudaril. Premierjev odstop po njegovih besedah pomeni ponovno čakanje na reformo zdravstva, na podaljševanje čakalnih vrst, nižje pokojnine in drugo. Poleg tega pomeni tudi zniževanje mednarodnega ugleda države med pripravami na predsedovanje Svetu EU ter, če bodo predčasne volitve, vsaj pol leta teka v prazno, ki bo najbolj prizadel najranljivejše posameznike in skupine, je zapisal.

Tomčeva in Zver delita mnenje s svojo stranko

Evropska poslanca Evropske ljudske stranke (EPP) Milan Zver in Romana Tomc sta sporočila le, da je njuno stališče enako stališču SDS, ki ji pripadata. V SDS bodo sicer po premierjevem odstopu ocenili razmere in se odločili o nadaljnjih potezah, izvršilni odbor bo zasedal v četrtek ali petek. Predsednik SDS Janez Janša pa meni, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve.
Novakova (EPP/NSi) je ocenila, da je v danih razmerah zagotovo najbolj modro, da ljudje ponovno dobijo priložnost odločanja na volitvah. "Slovenija nujno potrebuje stabilno, a hkrati tudi razvojno usmerjeno vlado, saj nas poleg vseh domačih nedokončanih nalog čaka naslednje leto še izjemno pomembno predsedovanje Evropski uniji. Prihaja čas, ko bo resnično potrebno postaviti v ospredje interese naše države, saj nas države članice EU zdaj še posebej pozorno spremljajo," je izpostavila.
Ljudmila Novak (EPP/NSi) je ocenila, da je v danih razmerah zagotovo najbolj modro, da ljudje ponovno dobijo priložnost odločanja na volitvah. "Slovenija nujno potrebuje stabilno, a hkrati tudi razvojno usmerjeno vlado, saj nas poleg vseh domačih nedokončanih nalog čaka naslednje leto še izjemno pomembno predsedovanje Evropski uniji. Prihaja čas, ko bo resnično potrebno postaviti v ospredje interese naše države, saj nas države članice EU zdaj še posebej pozorno spremljajo," je izpostavila.
Franc Bogovič (EPP/SLS) se zaenkrat še ni odzval na odstop premierja, ki je pozval tudi k čimprejšnjim predčasnim volitvam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta