Stanovanja v turistični najem: Finančna uprava bo kmalu poostrila nadzor

STA, DR
09.12.2019 11:08

Furs poziva k prijavi za DDV ob oglaševanju prek Airbnb ali Bookinga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, se čedalje pogosteje registrirajo za oddajanje dejavnosti, so zadovoljni v Finančni upravi RS (Furs). Opozarjajo pa, da se morajo tisti, ki svojo dejavnost oglašujejo na tujih platformah, kot sta Airbnb ali Booking, identificirati za namene davka na dodano vrednost (DDV). Furs bo nadzor poostril v začetku leta 2020. "Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem in prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV," so v današnjem sporočilu zapisali v Fursu.
Pozivajo, naj tisti, ki tovrstne davčne obveznosti še niso izpolnili, to storijo čim prej, saj se bodo lahko v tem primeru izognili globam. "Ti zavezanci morajo s finančno upravo poslovati samo prek elektronskega sistema eDavki, kar tudi pomeni, da jim bodo dokumenti ali obvestila vročeni le prek elektronskega sistema eDavki," so dodali. Kdor oddaja sobe prek posrednikov oziroma ponudnikov oglaševanja na spletnih straneh, ki imajo sedež izven Slovenije, mora kot prejemnik storitev posredovanja oziroma nudenja oglasnega prostora od prejete storitve plačati 22-odstotni DDV v Sloveniji. Zato se mora zaradi prejema teh storitev predhodno identificirati za namene DDV - tudi če ni identificiran za namene DDV, ker je obseg njegovega opravljenega prometa pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV 50.000 evrov.

Profimedia
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta