Mladi za podnebno pravičnost: Dvakrat tedensko brez mesa v parlamentu in javni upravi

A. La.
12.05.2022 12:28

Dva dneva na teden brez mesa bi pomenila, da bi v Sloveniji v povprečju namesto slabih 90 kilogramov letno pojedli dobrih 60 kilogramov mesa. Podpisniki pozivajo, da naj parlament deluje z zgledom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mladi za podnebno pravičnost so na predstavnike političnih strank naslovili apel za dva dneva brez mesa, s katerim želijo nasloviti reševanje globalne prehranske krize. Podpisalo ga je že več kot 25 najrazličnejših organizacij. Predstavnike so pozvali, da naj ukrep prenesejo v prakso in ga uvedejo v parlamentu in drugod v javni upravi.

Večina hrane za hranjenje živali

Svetovni program Združenih narodov med drugim opozarja, da bi lahko vojna v Ukrajini ogrozila svetovne zaloge hrane. Proizvodnja živalskih izdelkov zahteva ogromno količino prostora in poseganja človeka v naravo, saj je večina hrane na svetu proizvedena za hranjene živali. Opozarjajo, da bi bilo veliko bolj učinkovito, če bi ljude poljščine pojedli sami. S tem bi jedli bolj zdravo hrano, zmanjšali količino proizvedenih toplogrednih plinov, zmanjšali porabo prostora in povečali dobrobit živali.

Povprečen prebivalec Slovenije zaužije slabih 90 kilogramov mesa, kar je skoraj 20 kilogramov več od povprečja Evropske unije. Dva dneva na teden brez mesa bi pomenila, da bi v Sloveniji v povprečju namesto slabih 90 kilogramov letno pojedli dobrih 60 kilogramov mesa. To je še vedno okoli trikrat več od priporočil znanstvene skupnosti za zdravje ljudi in planeta. Gre za prvi korak za doseganje dolgoročnega cilja do leta 2030 - torej prehod na pretežno rastlinsko prehrano, s čimer bi izboljšali lastno zdravje, razbremenili okolje in omogočili kakovostno življenje tudi našim zanamcem, so zapisali v izjavi za javnost.

"Pozivamo vas, da ukrep prenesete v prakso. Predlagamo, da delujete z zgledom in da ukrep sprva uvedete v parlamentu, nato pa še v drugod v javni upravi. S tem bi Slovenija lahko postala zgled tudi ostalim v Evropi in svetu," sporočajo podpisane organizacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta