Ker ne more nazaj v Banjaluko, Rok Snežič ovadil obveščevalno službo v BiH

10.06.2021 12:49
Prek Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu bi Mariborčan rad dosegel razveljavitev odredbe, po kateri je od konca lanskega leta v BiH nezaželen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Snežič
Robert Balen

Ker že skoraj pol leta ne more do svoje žene in otroka v Bosni in Hercegovini, je Rok Snežič vložil dve kazenski ovadbi in sprožil postopek pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP), poroča Delo.

Mariborčan z doktoratom iz davčnih optimizacij je v BiH nezaželen od konca lanskega leta, ko so ga, kot smo poročali, varnostni organi države, v kateri ima - v Banjaluki v Republiki srbski - svoj finančni imperij, izgnali.

Snežič je zaradi suma zlorabe položaja ovadil neznano osebo Obveščevalno-varnostne agencije BiH (Osa), ki je po njegovem odgovorna, da ima prepovedan vstop v BiH, poroča Delo. Ovadbo je vložil tudi v Sloveniji. 

Znano je: pravosodni organi se v obeh državah ukvarjajo s Snežičem in njegovimi posli, deloma, in tu pod lupo ni sam, tudi v povezavi z nezakonitim financiranjem stranke SDS. 

"Več kot 20 let že redno poslujem v BiH, v vsem tem času nisem bil v niti enem kazenskem postopku, nikoli nisem bil obsojen in kljub temu mi država prepoveduje vstop in stik z družino. Vse to na podlagi nekega papirja Ose, ki ga sam nikoli nisem videl," je zdaj Snežič za Delo ponovil to, kar izjavlja zadnje mesece.

Snežič trdi, da mu Osa povzroča poslovno škodo in krši osnovno človekovo pravico do stika z družino. Obenem je po poročanju časnika na ESČP sprožil postopek za začasno odredbo, s katero bi državo BiH prisilili, da odpravi po njegovem mnenju nezakonito prepoved vstopa v državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta