To je nevarna igra, o non-paperju za Zahodni Balkan pravijo makedonski veleposlaniki

STA, VČ
19.04.2021 14:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zahodni Balkan po novih mejah non-paperja, kot ga vidi neki makedonski medij, april 2021. 

Svet makedonskih veleposlanikov se je danes odzval na domnevni slovenski non-paper o Zahodnem Balkanu in ga obsodil. Veleposlaniki so opozorili, da etnocentrizem, nacionalizem ter novo zarisovanje meja lahko vodi v prelivanje krvi z globokimi posledicami za celotno jugovzhodno Evropo.

"Dejstvo je, da so ključne teze, oblikovane v povsem nevarno idejo, dane na papir," se je odzvalo neprofitno združenje makedonskih veleposlanikov in nekdanjih zunanjih ministrov. Dodali so, da naj bi neuradni dokument poslala Slovenija in njen premier pred slovenskim prevzemom predsedovanja EU v drugi polovici letošnjega leta.

Svet makedonskih veleposlanikov je posvaril, da je v dokument vključena večina balkanskih držav, polnopravnih članic Nata in morebitnih novih članic EU, sam dokument pa "projicira razmere, ki se ne smejo in jih ni mogoče reševati v izoliranih evropskih krogih in/ ali pisarnah nekoga". Opozoril je tudi, da bi lahko bil non-paper "nevarna igra", ki lahko sproži "katastrofalen plaz".

T. i. non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in sproža številne odzive zlasti v regiji, je minuli teden objavil slovenski portal Necenzurirano. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi bil po informacijah portala nastal v Budimpešti. Mediji v BiH so poročali, da naj bi bil ta "nedokument" slovenski premier Janez Janša posredoval v Bruselj, med drugim pa vključuje ideje o razdružitvi BiH kot koncu razpada Jugoslavije.

Slovenski premier Janša je minuli petek bošnjaškega člana predsedstva BiH Šefika Džaferovića v telefonskem pogovoru obvestil, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopaval ozemeljske celovitosti BiH.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta